01/12/2022
Slaapapneu ervaring van Frans - Van een MRA beugel naar CPAP-therapie
Wat tien jaar geleden begon als een afspraak met de KNO-arts voor een operatie aan zijn neus, zorgde bij Frans (59) nog voor een extra diagnose, namelijk slaapapneu. Na tien jaar een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) gebruikt te hebben, is Frans onlangs overgestapt naar een CPAP-apparaat. Hij vertelde ons hoe dat zit.
Van neusproblemen naar slaapapneu
Frans is een actieveling. Naast zijn kantoorbaan vindt hij diamond painting leuk, wandelt, leest en kleurt hij graag. Ondanks dat dit ontspanning voor hem is, heeft hij dit jaren niet gekund. Frans was vaak te vermoeid voor dit soort activiteiten en dit kwam (gelukkig) per toeval ter sprake tijdens een gesprek met zijn KNO-arts. De afspraak was eigenlijk ter voorbereiding van zijn neusoperatie, maar gedurende het gesprek gaf Frans aan vaak vermoeid te zijn en regelmatig ’s nachts wakker te schrikken. Hierop stuurde de KNO-arts hem door voor een slaaponderzoek.
Toen de dag van het slaaponderzoek eenmaal aangebroken was, viel het Frans flink tegen. Hij moest in het ziekenhuis overnachten en kon totaal niet slapen. Het klonk voor Frans zelfs alsof de verpleegkundigen houten klompen droegen. Na een nacht niet geslapen te hebben, pakte hij de trein terug naar huis om er thuis achter te komen dat heel zijn gezicht nog onder de lijm zat van de plakkers. “Zo hebben de reizigers in de spits ook nog wat te zien gehad.”
MRA beugel
Aangezien Frans de hele nacht niet geslapen had tijdens het slaaponderzoek, waren er uiteraard geen resultaten. Daarom stelde de KNO-arts voor om het onderzoek uit te voeren tijdens de operatie, waarbij Frans onder een roesje moest. Hier kwam een AHI van 19 uit, waardoor hij vanaf dat moment een MRA beugel aangemeten kreeg.
In het begin leek de MRA beugel zijn vruchten af te werpen. Frans sliep beter en hij verstelde zijn MRA beugel zo nu en dan, zodat hij weer verschil merkte. “Dit kan tot een bepaalde stand, want op een gegeven moment kan de kaak niet meer verder.”
Voor de vergoeding en de effectiviteit van de MRA beugel, krijg je om de vijf jaar een slaaponderzoek. Bij Frans zijn laatste onderzoek kwam er een AHI van 36 uit, waarbij de longarts meteen ingeschakeld werd en Frans voorzien werd van een CPAP-apparaat.
CPAP-apparaat
Frans had eigenlijk geen moeite met de overstap van een MRA naar CPAP. De eerste nachten heeft hij een beetje gestoeid met het fullface masker en het niet kunnen krabben aan zijn neus en na het aanschaffen van een verwarmde slang, was het borrelen van condens in de slang ook voorbij.
Frans is inmiddels twee maanden verder en zijn weekenden bestaan weer uit leuke activiteiten, in plaats van constant slapen en televisie kijken. Hij is blij dat zijn vermoeidheidsklachten weer zijn verdwenen en weer energie heeft. Frans zijn partner is na jarenlang oordopjes dragen tegen het gesnurk zo gewend aan de oordopjes, dat deze nog niet afgeschaft zijn, maar ze slapen nu in ieder geval beiden wel beter.