04/11/2022
Slaapapneu ervaring van Katinka - Samen aan de CPAP
Katinka is 44 jaar, moeder van twee dochters, werkt al 21 jaar met hart en ziel in de thuiszorg en doet fanatiek aan Zumba. Nu kan ze dit weer vol energie doen, maar dat is wel eens anders geweest. Het begon bij Katinka met klachten als energieloos gedurende de dag, vaak plassen in de nacht, hoofdpijn en het gevoel dat ze een 's nachts een hele marathon gelopen had. De klachten stapelden zich op en er was zelfs sprake van een neurologisch probleem, namelijk het Periodic Limb Movement Disorder. Een second opinion gaf uiteindelijk de doorslag van slaapapneu.
PLMD
Zes jaar geleden had Katinka haar eerste slaaponderzoek. Hier kwam een AHI uit die net onder de vijf lag, wat dus niet hoog genoeg was om in aanmerking te komen voor een behandeling. Maar toen haar man vorig jaar de diagnose slaapapneu kreeg en Katinka haar verergerde klachten aanhaalde bij zijn longarts, wees de hij haar op een second opinion. In de tussentijd had Katinka namelijk ook PLMD (Periodic Limb Movement Disorder) ontwikkeld. Bij PLMD is er sprake van onvrijwillige en ongecontroleerde bewegingen tijdens de slaap. De Neuroloog vond het niet nodig om een slaaponderzoek te doen en schreef dopamine voor. Katinka ging meteen in op de second opinion en zo kreeg ze een tweede slaaponderzoek. Hier kwam een AHI van 10,5 uit, maar ook een saturatiewaarde van 84% en het gegeven dat ze veel Arousals (wekreacties) had gedurende de nacht. Er is toen meteen gekozen voor een CPAP-apparaat. Tijdens haar slaap bijt Katinka ’s nachts te hard op haar kaken, waardoor ze een anti-knarsbeugel moet dragen. Een MRA beugel was hierdoor geen optie.
Samen 'snorkelen'
Bij de man van Katinka is het weer heel anders verlopen. Al 3 jaar gingen ze ziekenhuis in, ziekenhuis uit met uiteenlopende klachten. Dit ging van chronische darmklachten, naar burn-out-achtige klachten, tot vermoeidheid waarbij hij overal in slaap kon vallen. Duidelijkheid kwam er echter steeds niet, totdat er een internist in opleiding de verschillende klachten aan elkaar kon verbinden en een slaaponderzoek voorstelde. Hier kwam een AHI van 9,5 uit. Ondanks dat de AHI’s misschien niet extreem hoog lijken, is het klachtenpatroon van zowel Katinka als haar man erg genoeg om hun nachten ‘op te offeren’ aan het samen 'snorkelen'. Zo grapte haar man nog bij de uitslag of er geen koppelstukje beschikbaar was voor hun maskers, zodat ze maar één apparaat nodig hadden.
Een passend masker vinden
Eenmaal begonnen met de therapie, liet Katinka het gewoon over zich heen komen, in de wetenschap dat dit haar mogelijk kon helpen. Katinka heeft wel wat moeite gehad om het juiste masker te vinden. Dit heeft vooral te maken met de Fybromyalgie, die ervoor zorgt dat Katinka een hele gevoelige huid heeft en ze daarnaast ook brildragend is. Zo is ze eerst begonnen met een neusmasker, maar deze sloot niet goed aan. Vervolgens heeft ze een intranasaal masker geprobeerd, waar Katinka een allergische reactie van de bandjes op kreeg. Dit masker is toen vervangen door een intranasaal masker met gelbandjes, wat een hele tijd goed is gegaan. Na een tijd kreeg ze hier helaas drukplekken van in haar neusringen en volgens haar man had ze ’s nachts veel lekkage en ze werd ’s morgens wakker met een mond zo droog als de Sahara. Toen heeft ze een fullface masker geprobeerd, maar dit was ook geen succes omdat ze haar anti-knarsbeugel dan niet meer in kon doen. Daarop kwam de verlossende oplossing van het intranasale Dreamwear masker. Deze zat perfect. Ze gebruikt hierbij wel een spray om irritatie van de huid te voorkomen en draagt ’s nachts haar haren in een staart, om zo de bandjes op hun plaats te houden.
De verbetering
De mensen om Katinka en haar familie heen weten van de slaapapneu af. In de tijd dat ze net begonnen met de therapie, kregen ze ook net een nieuw bed en nachtkastjes. Ze hebben toen een speciaal plankje aan het nachtkastje gemaakt om het apparaat op kwijt te kunnen en hebben hier een foto van gedeeld op Facebook. Door er over te praten, kan het zomaar zijn dat er andere mensen zijn die zichzelf in de klachten herkennen. Volgens Katinka moet er ook helemaal geen taboe heersen rondom ziektes. Zo gaat het apparaat ook altijd gewoon mee op vakantie. Het eerste jaar gingen ze met de caravan naar Frankrijk. Destijds hadden ze nog geen verwarmde slang en door het temperatuurverschil had haar man veel last van condensvorming in de slang. Daar leer je ook weer van en dat is ook een van de redenen waarom ze in de ApneuVereniging Groep op Facebook zit. Men kan daar tips uitwisselen en nu gaan ze nooit meer zonder verwarmde slang op vakantie.
Inmiddels is Katinka een jaar bezig met de therapie en is haar AHI gedaald naar een gemiddelde van 3. Ze merkte al vrij snel dat ze veel meer energie had. De eerste drie maanden van haar therapie zijn erg hectisch geweest, met een reorganisatie op het werk en haar man die op dat moment veel ziek was. Achteraf gezien denkt ze dat ze die tijd niet doorgekomen was, als ze niet zulke goede nachten had gehad. Nu wilt ze in de weekenden weer lekker klussen en dagjes naar de Efteling, in plaats van alleen maar op de bank hangen. Het grootste verschil is toch wel dat Katinka gestopt is met het slikken van dopamine en dat ze vrijwel geen last meer heeft van PLMD.